RSS

İran Treni Transasya

10 Şub

IMG_4367

Hikayenin devami icin

plansizgezgin.net

•••

Bu yazida Iran’a gitmeye karar verme sureci ve tren yolculugundan bahsedecegim.

•Oncelikle Iran’la ilgili bildiginiz tum onyargilarinizi unutun…

Gecen Carsamba ( 28 Ocak 2014) evde oturmus cekirdek – game of thorenes keyfi yaparken icimi bir huzursuzluk kapladi. Acaba ac miyim? diye dolabi kurcaladim birseyler yedim, indim marketten portakal aldim, yok olay daha farkli. Huzursuzluk gerginligi, gerginlik uykusuzlugu getirdi derken bir an da tarihe baktim Sali gecesiydi.
Uzundur aklimda olan Transasya’ in 55 saatlik tren yolculugunun her Carsamba Ankara’dan kalktigi aklima geldi. TCDD’yi aradim tren hakkinda kimse birsey bilmiyor, kabataslak internetten ogrendigim bilgiyle Iran’a gitmeye karar verdim. Otobus biletlerine baktim ve ardindan arkadasim Yavuz Selim’i aradim. Uzundur onunla Iran’i planliyorduk ama bir turlu firsat olmuyordu.

+Henry( Yavuzun lakabi) ben Iran’a gidiyorum.
Nerden cikti olum bu saatte
+ Valla icimde bi huzursuzluk var yola cikinca gececek gibi ben gidiyorum kalk gidelim
Tamam ben hazirlaniyorum git biletleri hallet otobuse ben Dudullu’dan binecegim. ”

Ve aksam 24:00 otobusune binip sabah Ankara’ya indik. Dovizcisi, bimden alisverisi bla bla derken saat oldu 10:25 ve son 10dk kala 10:35 trenine kendimizi zar zor attik.
Ne nereye gidecegimiz belliydi ne de nerde kalacagimiz.( ilerde anlatacagim biz konaklama konusunda sansliydik ama siz yapmayin, en azindan kalacak yerinizi ayarlayin, oteller pahali, hostel kulturu yok)
Ankara’dan ya da herhangi bir tren garindan biletinizi alabiliyorsunuz. Internet satisi yok biletin. Tek yön Ankara > Tahran arasi 55 saatlik tren bileti 140tl.

DCIM103GOPRO

Oncelikle ortulu kusetli yatakli (4 kisilik) bir TCDD treniyle 28 saatlik yolculukla Bitlis’in Tatvan ilcesine kadar yolculuk yapiyorsunuz. Tren bildigimiz Dogu Ekspresi ya da Guney Ekspresi gibi ama ” Ben sadece Tatvan’a gidecegim” derseniz o trene bilet alamiyorsunuz. Tahran’a kadar bilet kestirmelisiniz.
Ankara’dan Tatvan’a 28 Saat tingir mingir Kayseri,Sivas, Malatya, Elazig, Mus gibi sehirleri gecerek rahat bir yolculuk yapiyorsunuz.

IMG_4369

Trenin ici turist ve gezginlerle dolu. Trende kimle konussak agiz birligi yapmis gibi. Bir anda karar verdik ya, aklimizda fln yoktu ehehehe! seklindeydi, herkes plansiz seyahat ediyormus ya la dedik icimizden !!
Hani trene planli binen sadece garsonlar ve gorevliler gibi hissettiriyor adami. Tren cok kalabalik degil haliyle 28 saat de ayni kompartmanda dolastikca herkesle kanka oluyorsun, cok guzel arkadaslar edindik. 2 alman seker gibi gezgin insanlarin gonullu rehberlik gorevini ustlendik kendi aramizda da cok guzel iletisim kurup onlari bizim vagona aldik. 5saniye kuralini dunyada en hizli yapan Miguel ve sevgilisi.

IMG_4370

Tren biraz daha devam ettikce tanistigimiz insanlar kalabaliklasti. Once isi gucu birakan Cafe sahibi Ercument abi ve arkadasi Avukat Abla ( adini unuttum) sonra da gezimizin en sansli anlarinda biri Iran’li Nima ve arkadasi Goksel ile tanismamiz oldu. Nima; Iran’dan Turkiyeye ordan da Kanada’ya gitme hayalleri olan ama bunu bir turlu basaramamis ve ailesini gormeye Iran’a giden pirlanta gibi birisi. Goksel de 1 ay once tanistigi ve bir anda Iran’a gitmeye karar verdigi yol arkadasi.
Nima, bize Iran’i ve bilinen yanlislarini anlattikca bunlari yerel birinden duymak hosumuza gitti. En guzeli de Bitlis’e yaklastikca bizi israrla misafir etmek istemesi oldu. Biz hayir otelde cadirda sokakta kaliriz desek de sandigimiz kadar kolay olmadigini( Pahalilik ve kamp yeri secimi) ve ona gitmemizin dogru olacagini soyledi. Biz de Allah’tan ariyoruz zaten cok mirin kirin etmeden Nima’ya gitmeye karar verdik.
Onda kalacagimiza karar verdikten sonra Nima basladi anlatmaya, sizi Gilan’a goturecegim, Sizi yezd ‘e goturecegim Isfahan’a goturecegim. Gilan’da bizim soyle koyumuz var boyle koyumuz var. Heryer ormanlik Iran’in en guzel yeri fln derken ilk kez evlerinde birini misafir edecegini, ailesinin de buna cok sevinecegini fln soyledi. Yol boyunca bizi gezdirecegi yerleri yilmadan anlatti. Heyecanini ve mutlulugunu gormenizi isterdim.
-Dusundum de trende tanistigimiz insanlari yazsam ayri yazi cikar burdan. Cok fazla farkli karakterde guzel insanlarla tanistik.

IMG_4371

Tren Bitlis’te Vapurla birlesiyor. Nerdeyse Vapur’un icine kadar giriyor tren, orda yikik dokuk bir Vapur’a biniyorsunuz ve 1.5 saatlik Vapur rotari 4.5 saatlik de Vapur yolculuguyla 6 saat sonra Van Iskelesine geldik. Cok guzel bir gunbatimi yolculugu olsa da yorucu bi yolculuktu. Van iskelesinde de 3 saate yakin Iran Trenin gelmesini bekledik.
Van Iskele’ye geldiginizde vapurun cikis noktasinda Liman Cafe( Kahvehane aslinda) var . Calisanlar o kadar iyi niyetliler ki gidince, selam verince anlarsiniz.Ben bu kadar temiz insanlar cok az gordum. Oturup bir selam verin, cay kahve icin Serkan Garson’a da bizden selam soyleyin.

IMG_4372
Cayimizi kahvemizi icerken Iran Treni vapurun agzina yanasti. Yolcu Bekleme Salonunda herkes sirayla, daha once belli olmayan, bilette de yazmayan tren koltuk numaralarini secmek icin gorevlilerden etiket bastirtiyorlar. Yarim saat de bu islem surdukten sonra Iran trenine bindik.
Odalara bir girdik ne gorelim. Odalarda TV, sicak su, cay, kahve, biskuvi, pecete, islak mendil, su, askı vs. nerdeyse VIP trene binmis gibi hissettik.

IMG_4373

Tren gorevlileri gayet kibar ve islerini iyi yapiyorlar. Yolcularla muhabbetleri Beyefendi- Hanimefendi seklinde.
Trende kahvalti diye birsey getirdiler cigkofte lavasi uzerine recel+ tereyagi ( 2TL) kesinlikle tavsiye etmiyorum. Ogle yemeginde gelen kebaplar ise gayet guzeldi. ( Yemekleri geceden size soruyorlar istiyorsaniz rezerve ediyorsunuz, rezerve etmezseniz yemek yiyemiyorsunuz)
Tren, Iran’in merkezi sehirlerine gore cok pahali, Restaurant’da kebaplar 8TL fln ama Tahran’da ayni yemek 3 TL.
Van’dan kalkan tren Turkiye Sinirinda ( Kapiköy) 1 saatlik bir bekleme suresiyle Pasaportlarinizdan yurtdisi cikis harci aliyorlar ( 15TL) ve tekrar yoluna devam ediyor. 2-3 saat sonra bu sefer de Iran girisinde Iran Polis kontrolu oluyor tek tek pasaportlara bakiyorlar bu islem de 1.5 saat gibi suruyor.
Polisler Turkce biliyor, cok eglenceli tiplerdi bizimle ilgilenenler. Saça sakala esprili sekilde, ne bu kari gibi fln esprileri yaptilar.
Iran sinirinda beklediginiz yerde Market var, sigara vs alabilirsiniz.( Kent sigara 3 tl, digerleri yoktu) Turk parasi ilerdeki duraklarda gecmesine ragmen burda gecmiyordu, change yaptirin orda birilerine.

saat 12:00 gibi Tebriz’e geldik ( 30 ocak 3024)

Tebriz Gari

Tebriz Gari gayet modern ve guzel gar. Priz, market, ucretsiz wifi hepsi bulunamta. Garda change ofisi de var ayrica gardaki marketlerde alkolsuz Efes biralari satilmakta. Zaten sehrin cogu yerinde de rahatca alkol kullanabileceginiz gibi rahatca da bulabileceginiz yerler var.
Yolda tanistigimiz Bisikletli Gezginlerden Fossia ve Gabriel’i burada bisikletleriyle beraber selamlayip Tebriz’e dogru yolladik.
Tebriz’den sonra Tahran’dan bir durak oncesi Karaj’da inip once Nima’nin evine sonra da Iran’a dogru yolculugumuz baslayacak.

Trenden Notlar

•Tren kesinlikle rahat, insanlari kadar.
•Hic ummadiginiz anda bir suru ikram geliyor. Ton baligindan, biskuviye, kahveye kadar.
•Trenin kahvalti disinda yemeklerini begendim
•Lavabolari cok temiz
•Tren’de Ezan okunup, namaz molasi veriliyor, bir anda Allahu Ekber’e sasirmayin.
•Bitlis > Van arasi Vapur yolculugu cok zevkli
•Mutlaka oyun kartlari ya da muzik aleti calabiliyorsaniz yaniniza alin.
•Bolca yemek ve su stoklayin
•Kahvaltilik ya da atistirmalik alin
•Tren’e bisikletinizle binebilirsiniz.
•Trende temiz carsaf ve yatak veriyorlar

yolumuz acik olsun, suan trenden yaziyorum 15dk sonra Karaj’da inecegiz, sehir ve halk ile ilgili izlenimleri de bir sonraki postta yazacagim.

Sevgiler Efenim

+++

IMG_3366

IMG_3253

IMG_3404

IMG_3272

IMG_3130

IMG_3136

IMG_3268

IMG_3182

IMG_3252

IMG_3183

IMG_3181

 
6 Yorum

Yazan: Şubat 10, 2015 in plansizgezgin

 

Etiketler: , , , , , ,

6 responses to “İran Treni Transasya

  1. erkulhayriye

    Şubat 10, 2015 at 3:53 am

    Reblogged this on sahralarda gezen kız and commented:
    galiba bende yapmalıyım …

     
  2. Taner Kandemir

    Şubat 10, 2015 at 10:10 am

    Biz İran’a gittin zannediyorduk başkan, sen geleceğe gitmişsin:

    saat 12:00 gibi Tebriz’e geldik ( 30 ocak 3024)

     
  3. Aydın

    Şubat 10, 2015 at 4:56 pm

    5 saniye kuralı nedir ? 😀

     
    • Zibambam zibam

      Şubat 10, 2015 at 8:06 pm

      Yere dusen yiyecegi 5 saniye icinde alirsan mikroplanmamis yenebilir oldugu kabul edilir.

       
      • ozgelik

        Şubat 11, 2015 at 2:01 pm

        Aa ben onu 10 saniye kuralı sanıyordum, benimki daha karlı 😀

         
  4. Alper

    Mayıs 5, 2015 at 7:12 am

    Eylül 2015 de gitmeyi düşünüyorum 🙂